Nieuws

Ondernemers en kerst 2020 05-05-2021

Elk jaar denken verschillende ondernemers aan allerlei zaken, om de verkoop van kerstspullen te stimuleren gedurende de kerstdagen.


Kerst is een gezellige - en drukke periode voor veel bedrijven. Maar naast de extra omzet, wordt er gedacht aan goede doelen gedenken, klanten kunnen gebruik maken van vele kortingen en gratis verzendingen gedurende deze feestperiode. De redactie benaderde verschillende ondernemers, om een reactie te vragen, over hoe zij denken dat hun kerstomzet eruit gaat zien en als zij veel verkopen of denken te verkopen.


Gerjo Safi Bouteraa van GERJO Dresses in Roermond, geeft haar reactie: ''Dit is het bizarste jaar ooit voor iedereen. Wie had dit zich ooit kunnen voorstellen. Als startende ondernemer was het in maart eerst een reactie van paniek, zeker omdat er geen perspectief was hoe lang dit allemaal ging duren. Net de nieuwe collectie ingehangen en toen BAM. Iedereen bleef thuis en de binnenstad van Roermond veranderde in een ware spookstad, horeca dicht en de grote ketens sloten hun deuren, alleen de kleine ondernemers hielden de stad open. Door creatief te zijn en dankbaar naar alle klanten, die ik in één jaar kreeg en later de versoepeling in combinatie met de mooie zomer, is het al met al oke gegaan. Belangrijk was dat er weer hoop was voor de toekomst. Nu zitten we weer in dezelfde situatie, maar nu zonder redelijke overheidssteun en geen hoop dat we met de feestdagen erop uit kunnen om dit samen te vieren, eventueel buitenshuis. Dus er worden minder nieuwe kleren aangekocht. Veel klanten zeggen waarom zou ik, ik werk thuis, geen theater, geen feestjes en geen uiteten. Voor mijn winkel is dat een flinke dobber want de winterperiode is erg kort, voordat de nieuwe lente- en zomer collectie gaat binnenkomen wat natuurlijk met de opbrengst van de uitverkoop weer betaald moet worden. De sale is al eerder ingezet zodat de klanten meer tijd hebben om hun inkopen te doen zodat het niet te druk wordt. Voor mij als ondernemer ben ik constant bezig om te kijken, links of rechts hoe we deze periode gaan doorkomen. Ik spar geregeld met andere ondernemers, om te kijken of er op een andere manier nog mogelijkheden zijn, om tot oplossingen te komen. Wellicht ligt in samenwerking de sleutel voor de toekomst. Het allerbelangrijkste is dat de klanten blijven komen, om ons te steunen. Dus koop lokaal. Ik blijf positief en vechten om ook deze periode door te komen''.


Stephan van der Beek, directeur van SBRM Roermond op de Kemp vertelt : ''Op dit moment is het hele rare tijd, mensen zijn ook niet zo vrolijk om kerst te vieren. Het kopen van kerstspullen verloopt erg rustig, het koop patroon is veranderd, heel veel mensen zijn het hele jaar door al bezig met dingen kopen voor de feestdagen. Bij mij is het nu rustiger dan normaal. In de zomer verkoop ik heel veel speelgoed. Dit speelgoed kopen ouders, alvast voor de feestdagen. Ik merk op bij groothandels dat zij het juist wel te rustig hebben, dus ja corona doet heel veel. Het belemmerd het goed gevoel voor de mensen en de economie heeft ook een dreun gekregen'' besluit Stephan van der Beek.


Lizet Meuwissen van L.M Creations zegt dat zij niet veel kerstopdrachten krijgt en ze vind het ook niet gek. ''Want wie heeft er het geld ervoor in deze tijd? Ik heb in het afgelopen jaar veel klanten blij mogen maken met mijn sensor stickers, voor diabetes die ik zelf ook draag. Op de markt heb ik ook genoeg klanten tussen door gekregen, dus ik kijk wel positief naar dit afgelopen jaar. Ik ben momenteel ook nieuwe producten aan het ontwikkelen, omdat ik ook weer ander apparaten aan heb geschaft daar zijn we nog druk met in de weer hoe het allemaal werkt'' aldus Lizet.

 

Geplaatst door: Angela Hokstam