Nieuws

Laaggeletterdheid in Nederland 06-11-2019

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.


Dit wordt aangegeven door de term laaggeletterdheid. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Daarvan hebben bijna 1,8 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met taal en/of rekenen. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon.

 Mensen die laaggeletterd zijn hebben onder meer moeite met:

Formulieren invullen (zorgtoeslag, belasting, etc.)

Straatnaamborden lezen, reizen met openbaar vervoer

Voorlezen aan (klein)kinderen

Pinnen en digitaal betalen

Werken met de computer, solliciteren

Begrijpen van informatie over gezondheid en zorg

 

Gevolgen van laaggeletterdheid

Schaamte, onbegrip en voor dagelijkse bezigheden afhankelijk zijn van anderen. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond bent dan geletterde mensen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan en je hebt minder grip op je geldzaken en gezondheid.

 

Om mee te kunnen doen in onze maatschappij heb je de vaardigheden als lezen, schrijven, rekenen en digitale kennis wél nodig. Daarom investeert ook de overheid in de aanpak van laaggeletterdheid. Zodat er voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren een aanbod van goede kwaliteit in de buurt bereikbaar is. Zo maken we het verschil voor een vaardiger Nederland.

In Roermond worden er cursussen op het gebied van Taal en Digitaal gegeven in diverse wijkhuizen, Maximina en Gilde opleidingen.

 

Je bent nooit te oud om het te leren. Er is voor iedereen een passend aanbod.

Meer Informatie bij Wel.kom en via digitaalhuis@bibliorura.nl.

 

Geplaatst door: Angela Hokstam