Nieuws

Energiecoöperatie RoerOm Energie zoekt naar actieve leden 13-01-2020

In 2015 werd de energiecoöperatie RoerOm Energie opgericht.


Na een aantal succesvolle activiteiten, is de laatste jaren door allerlei reden de klad gekomen in het organiseren van activiteiten en heeft het laatste bestuurslid onlangs afscheid genomen. Het opheffen van RoerOm energie is heel nabij. Door geld- en tijdgebrek zijn zelfs de website en het ledenbestand verdwenen. In het hele land zijn energiecoöperaties in toenemende mate zeer actief in de energietransitie, met succesvolle bijdragen in de vorm van zon- en windenergie en ook in warmteprojecten. Juist nu in de begroting van de gemeente Roermond geld voor duurzaamheid is, zou het verdwijnen van een energiecoöperatie voor Roermond zonde zijn.
Elke stad en dorp in Nederland heeft een energiecooperatie. De gemeente heeft de afgelopen jaren niet echt meegewerkt. Geen geld, geen daken voor zonnepanelen en geen menskracht. De ambtenaar duurzaamheid had slechts 1 dag per week voor duurzaamheid. Daardoor zijn alle gestarte projecten van de energiecooperatie, niet van de grond gekomen. Geen projecten, dus geen aanwas van leden. De bestuursleden hebben de energie verloren en zijn andere dingen gaan doen. Juist nu heeft de gemeente geld gereserveerd voor duurzaamheid en moet men heel veel gaan doen de komende jaren legt Floris Mokveld, lid van RoerOm Energie uit.
U wordt uitgenodigd om aanwezig te zijn, op dinsdag 4 februari 2020 in de Graasj in Roermond, aan de Knevelsgraafstraat 21 vanaf 20.00 uur, om te brainstormen, over wat te doen. Naast brainstormen over welke projecten passen in Roermond, gaat men samen op zoek naar mensen die hun schouders onder het werk willen zetten. Zonder mensen die actief willen worden, zal RoerOm Energie binnenkort verleden tijd zijn. Het uiteindelijke doel van de bijeenkomst is, nieuwe bestuursleden te mobiliseren en vooral ook te kijken onder welke projecten, men de schouders wilt zetten. Er zijn zeker mensen in Roermond die willen dat een energiecooperatie duurzame projecten kan uitvoeren. In het landelijke klimaatakkoord hebben de energiecoöperaties, een officiële rol toebedeeld gekregen.

 

 

Geplaatst door: Angela Hokstam