Nieuws

Oranjebond presenteert alternatief programma viering koningsdag 2020 18-04-2020

Over negen dagen is koning Willem- Alexander jarig.


We deden een terugblik, op koningsdag van de afgelopen jaren.Op Koningsdag bezoeken Koning Willem- Alexander en zijn gezin, samen met andere leden van de Koninklijke Familie, een gemeente met een centrumfunctie in de regio. De Koninklijke Familie viert het feest mee, waarbij de stad en de omliggende plaatsen zich op een feestelijke- en karakteristieke manier kunnen presenteren. Dat kan bijvoorbeeld met een parade, met muzikale optredens en met bijdragen van verenigingen en organisaties, die geworteld zijn in de stad en de regio. Daarnaast ontmoet de Koninklijke Familie, het publiek langs de route.


Koningsdag 2014 is op 26 april gevierd en is tevens, de eerste Koningsdag in Nederland. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd. De koninklijke familie bezocht op 26 april 2014, de Noord- Hollandse plaatsen, De Rijp en Amstelveen. Deze plaatsen zouden aanvankelijk zijn bezocht, bij de viering van Koninginnedag op 30 april 2013. Deze kreeg vanwege de troonwisseling een ander karakter. Koningsdag 2014 is ook gevierd op de Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland en op de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen, het Caribisch gebied. Zo vierde Aruba Koningsdag ook op 26 april, maar op Curaçao werd Koningsdag in 2014 nog eenmaal op 30 april gevierd.Op Bonaire is zelfs besloten 30 april ook in volgende jaren, als officiële vrije dag te handhaven. Ook de Nederlandse militairen in de missiegebieden van Turkije, Afghanistan, Mali en Zuid-Soedan stonden stil bij Koningsdag.


Koningsdag 2015 is gevierd op 27 april 2015, voor het eerst echt op de verjaardag van koning Willem-Alexander. De koninklijke familie bezocht op deze dag de plaats Dordrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Met ingang van Koningsdag 2015 gaat de koninklijke familie niet meer naar twee plaatsen, maar nog slechts naar één gemeente met een centrumfunctie. De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane waren aanwezig in Dordrecht. Bij deze Koningsdag nieuwe stijl, waren er twee nieuwe elementen toegevoegd: een botenparade en een popconcert. Daarnaast mocht Dordrecht een eigen programma organiseren. De festiviteiten eindigden met een popconcert.


Op Koningsdag 2016 bezocht de jarige koning, de hoofdstad van de provincie Overijssel: Zwolle. Burgemeester Meijer van Zwolle ontving de koninklijke gasten, samen met de commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld-Schouten. Ze begeleidde de familie op een wandeling met cultuur, sport, een parade, een vaartocht en een slotfeest. Tijdens de wandeling werden de prinsesjes voor de eerste maal geïnterviewd.


Op Koningsdag 2017 vierde koning Willem-Alexander zijn vijftigste verjaardag. De koning, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane en andere leden van de koninklijke familie brachten een bezoek aan de Brabantse stad Tilburg. Daar werden ze ontvangen door burgemeester Peter Noordanus en commissaris van de Koning Wim van de Donk, die de familie begeleidden op een wandeling langs 13 werelden. Langs de route werd het koninklijk gezelschap op diverse plaatsen toegezongen, onder andere door de Tilburgse zangers Guus Meeuwis en Gers Pardoel. De avond na Koningsdag vond er in het Paleis op de Dam in Amsterdam een jubileumdiner plaats met 150 gasten uit heel Nederland die net als de koning op 27 april jarig zijn en ook een kroonjaar vierden (25, 50, 75 of 100 jaar). Na afloop werd er een groepsportret gemaakt met honderden mensen op het Damplein voor het Paleis. Daarna was het paleis gedurende 50 uur geopend voor bezoekers.


De jarige koning Willem-Alexander bezocht in 2018, Groningen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen ontving de koninklijke gasten. Hij begeleidde de familie op een wandeling door de stad. Ook sprak de koning met enkele gedupeerden, van de aardbevingen in de provincie. Bij het slotfeest op de Vismarkt werd door singer- songwriter Arnold Veeman, samen met Groningse gastartiesten het lied "Mien Grunneger Stad" gezongen.


Het vorig jaar vierde de koning zijn 52e verjaardag. Hij bracht een bezoek aan Amersfoort. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort ontving de koninklijke gasten. Hij begeleidde de familie op een wandeling door de stad.


De viering van Koningsdag 2020 in Maastricht gaat niet door, vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Ook geen vrijmarkten en massaal bezochte concerten in de open lucht dit jaar. De Oranjebond heeft echter een alternatief programma bedacht. Op 27 april begint om 9.45 uur, met het luiden van de klokken door het hele land. Om 10.10 uur begint op televisie een speciaal NOS- programma met een terugblik, op voorgaande Koningsdagen. Om 12.00 uur luidt de bel voor de digitale kleedjesmarkt, een vrijmarkt op internet. De dag wordt om 16.00 uur afgesloten met een thuistoost, op de 53e verjaardag van de koning.

Geplaatst door: Angela Hokstam